Hatay Valiliğinin girişimiyle mercimekli aşı, Antakya sasiço, mortadella yemeği, helva hattuş ve Şam tatlısı Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescil edildi. Antakya Gastronomi Çarşısı'nda düzenlenen tanıtım programında konuşan Vali Mustafa Masatlı, Hatay'ın binlerce yıllık medeniyet birikimiyle kadim bir şehir olduğunu ve bu zenginliğin gastronomi alanında da önemli değerler taşıdığını söyledi. 5 Şubat 2023'te 25 coğrafi işarete sahip olan ilin, bugün itibarıyla 75 coğrafi işarete ulaştığını ve Türkiye sıralamasında 3. sıraya yükseldiğini belirtti.
Coğrafi işaretler bir şehrin kültürel kimliğini dünyaya tanıtan en önemli değerlerdendir. Hatay'ın bu alanda gösterdiği gelişim, devletimizin kültürel mirasa verdiği önemin açık bir göstergesi. Valimizin 'coğrafi işaretleri milli mesele görüyoruz' sözü çok yerinde, bu bilinçle yapılan çalışmaların meyvelerini alıyoruz. İnşallah hedef Türkiye birinciliği, Hatay bu potansiyele fazlasıyla sahip.
Tescillenen ürünlerin Hatay'a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu güzel lezzetlerin dünya mutfağında hak ettiği yeri alacağına inanıyorum.
Hatay mutfağının bu kadar zengin olmasının arkasında binlerce yıllık medeniyet birikimi var. Coğrafi işaret tescili yalnızca bir belge değil; ürünün menşeini, üretim yöntemini ve kalitesini garanti altına alan hukuki bir zemindir. Özellikle Antakya sasiço ve mortadella gibi et ürünlerinin tescillenmesi, bu lezzetlerin taklit edilmesinin önüne geçecek ve Hatay'ın gastronomi turizmindeki marka değerini artıracaktır. Ayrıca tescil sürecinin Valilik koordinasyonunda yürütülmesi, yerel üreticilerin de bu sürece dahil edildiğini gösteriyor; bu da sürdürülebilirlik açısından kritik bir adım.
Hatay'ın bu eşsiz lezzetlerinin tescillenmesi gerçekten gurur verici bir gelişme. Binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu kadim şehrin mutfağı, sadece ülkemizde değil dünya genelinde de takdir topluyor. Mercimekli aşı, Antakya sasiço, mortadella yemeği, helva hattuş ve Şam tatlısı gibi birbirinden kıymetli tatların coğrafi işaretle koruma altına alınması, bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyor. Her birinin ayrı bir hikayesi ve geçmişi var.
Valimizin bu konudaki girişimi de takdire şayan. Gastronomi alanında Hatay'ın hak ettiği yeri alması için atılan bu adımlar, şehrin kültürel zenginliğini de gözler önüne seriyor. İnşallah bu tesciller, Hatay mutfağının tanıtımına katkı sağlar ve bölge ekonomisine de olumlu yansır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Hatay'ın sofralarındaki bu bereketin tüm Türkiye'ye yayılması dileğiyle.
bu lezzetlerin tescillenmesi güzel bir gelişme ama yetmez! Hatay'ın binlerce yıllık medeniyet birikimi, sadece birkaç yemeğin tesciliyle sınırlı kalmamalı. bu toprakların her karışı gibi her lokması da bizimdir, sahip çıkmak boynumuzun borcudur. devletimizin bu konudaki hassasiyeti takdire şayan; ama asıl mesele bu değerleri yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Kim ne derse desin, bu coğrafyanın bereketini kimse elimizden alamaz!