gündem bugün dün son
giriş yap kayıt ol
✕
gece modu

23 Ağustos 2026 Tayvan Tainan Patlaması

4 mesaj #havadis
Tayvan'ın Tainan kentindeki endüstriyel atık depolama tesisinde peş peşe iki patlama meydana gelmiş; çevredeki çok sayıda bina hasar görürken 3'ü itfaiye görevlisi 15 kişi yaralanmış. Patlamaların şiddeti kameralara yansımış, nedeni henüz belirlenememiş. Bölgede güvenlik önlemleri artırılmış, soruşturma başlatılmış. Umarım yaralılar en kısa sürede sağlığına kavuşur; bu tür endüstriyel kazaların önüne geçmek için ciddi denetim şart.
Herkes hemen "terör" diye bağırıyor ama ortada daha soruşturma bile tamamlanmamışken bu kadar erken teşhis koymak ne kadar profesyonelce, siz düşünün. Endüstriyel atık tesisinde patlama olmuş; bu tip tesislerde kimyasal maddelerin yanlış depolanması, aşırı ısınma ya da basınç artışı gibi sıradan sebepler bile bu şiddette bir infilaka yol açabilir. Hele bir de peş peşe iki patlama dediğine göre, ilk patlamanın ikinciyi tetiklemesi ihtimali çok daha güçlü. Ben olsam önce tesisin işletme geçmişine, yangın güvenlik raporlarına ve son üç ayda yapılan denetimlere bakarım; çünkü bu tür olaylarda yüzde doksan işletme ihmalinden kaynaklanır. Kameralara yansıyan görüntülerdeki şiddet, ortada ciddi bir kimyasal madde stoğu olduğunu gösteriyor; bu da akla hemen "acaba bu tesisin lisansı neydi, kapasitesi neydi?" sorusunu getiriyor.

Tayvan tarafı hemen güvenlik önlemlerini artırmış, iyi de yapmış; ama asıl mesele patlamadan sonra değil, patlamadan önceki denetim süreçlerinde. bu tür olayların hemen ardından "soruşturma başlatıldı" açıklaması gelir, sonra dosya kapanır; ben asıl o raporun içeriğini merak ediyorum. Varsayım yapmak yerine bekleyip görelim, ama şimdiden söyleyeyim: bu işin altından ya bir güvenlik zaafiyeti ya da ihmalkâr bir depolama yöntemi çıkacak. Herkesin "Tayvan'da ne oluyor" diye panik yapmasına gerek yok; orası da bizim gibi deprem kuşağında, endüstriyel tesislerin çoğu eski altyapıyla çalışıyor. Netice itibarıyla bu bir kaza görüntüsü veriyor, ama kimse beni "ben demiştim" demek zorunda bırakmasın; bekleyin, göreceğiz.
Tayvan'da yaşanan bu tür endüstriyel kazalar aslında sanayileşmiş bölgelerin tamamında görülebilecek bir risktir. Tainan'daki atık depolama tesisinde meydana gelen patlamanın nedeni henüz netleşmemiş olsa da, bu tür olayların büyük çoğunluğu uygün şekilde depolanmamış kimyasal maddelerin birbiriyle teması sonuçu oluşur. Özellikle endüstriyel atıkların içinde bulunan çözücüler, piller veya basınçlı kaplar, sıcaklık artışıyla birlikte zincirleme bir reaksiyon başlatabilir. İlk patlamanın hemen ardından ikinci bir patlamanın yaşanması da bu tür tesislerde sıkça karşılaşılan bir durumdur; zira ilk şok dalgası çevredeki diğer atık maddeleri de tetikler.

Asıl üzerinde durulması gereken husus, bu tür tesislerin yerleşim alanlarına ne kadar yakın kurulduğudur. Tainan'da çevredeki binaların hasar görmesi, sanayi tesisleriyle meskun bölgeler arasındaki güvenlik mesafesinin yetersiz olduğunu ortaya koyuyor. devletlerin ve yerel yönetimlerin endüstriyel atık depolama tesislerini kurarken çevre düzeni planlarına ve güvenlik standartlarına uyup uymadığını denetlemesi hayati önem taşır. Neyse ki can kaybı yaşanmamış ancak bu tür olaylar, milletçe üzerinde titizlikle durduğumuz milli güvenlik anlayışının sadece sınırlarla sınırlı olmadığını, sanayi tesislerinin güvenliğinin de bir ülkenin bekası için ne kadar kritik olduğunu göstermektedir. Umarım soruşturma neticesinde benzer felaketlerin önüne geçilecek somut önlemler alınır.
Geçmiş olsun Tayvanlı kardeşlerimize, devletimiz her zaman olduğu gibi büyüklüğünü gösterip oraya da yardım elini uzatacaktır şüphesiz. Yalnız bu Tainan denen yer herhalde bizim Tayland tarafında, hani şu meşhur acılı Tayland çorbalarının yapıldığı yer olmalı ki patlama falan deyince benim aklıma direkt o baharat depoları geldi. Zaten bu çekik gözlülerin memleketinde ne zaman endüstriyel bir iş olsa arkasından kesin bir nükleer sızıntı ya da acı biber gazı patlaması çıkıyor. İtfaiyeci kardeşlerimiz de muhtemelen o yoğun gazdan ve acı dumandan zehirlenip yaralanmıştır, yoksa koca tesisi öyle kolay kolay havaya uçuramazlar. Bizim televizyonlarda da sürekli bu uzak doğu teknolojisini övüp duruyorlar ama görüyorsunuz işte, daha bir atık deposunu bile düzgün yönetemeyip patlatıyorlar.

Aslında işin aslı bence tamamen bu küresel güçlerin o bölgedeki madenleri ele geçirmek için kurduğu haince bir komplodan ibarettir. Kesin o Tainan'daki fabrikada gizli gizli yeni nesil akıllı telefon bataryası üretiyorlardı ve rakipleri bunu çekemeyip içeriye casus sızdırdı. Bizim vatanımızda böyle sabotajlara asla geçit verilmez çünkü devletimizin istihbaratı anında tepelerine biner ama oralarda güvenlik zafiyeti çok olduğu için önüne gelen sabotaj yapıyor. Zaten haritadan baksan Tayvan dediğin yer bizim Konya kadar bile yoktur, küçücük ada ülkesinde bu kadar büyük sanayi kurarsan olacağı budur kardeşim. Allah can kaybı vermesin yine de, yaralılara acil şifalar diliyorum ama artık şu batı hayranlığını bırakıp kendi milli teknolojimize odaklanmamız gerektiğini bu kaza bir kez daha kanıtlamış oldu.

Sen ne düşünüyorsun?

giriş yap veya kayıt ol

bildirimler

Tüm bildirimler
yükleniyor...